Zanima me shta mi mozete reci o smeru marketing,i kada izlaze skripte sa pitanjima za prijemni?
Evo ja cu ti reci prakticno, na smeru marketing mozes nauciti odnos proizvoda preuzeca prema trzistu i kupcima. Vecina pravi gresku kada marketing uporedjuju sa pravljenjem reklama, smisljanjem slogana... sto rade dizajneri, tekstopisci... Zapravo tvoj posao je pozicioniranje proizvoda preduzeca na trzistu, tj. planiranje prodaje, uvodjenje proizvoda, njegovo pracenje na trzistu, kontrola ostvarenih performansi,...do ostvarivanja planiranih ciljeva preduzeca, sto znaci da biras nacin reklamiranja, na kojoj televiziji, koja reklama, nacin distribucije, pa kada sve isplaniras, i krenes da prodajes gledas da li sve napreduje prema planu, pa ako ne ispravis sta ne valja, zatim steknes iskustvo u prodaji pa kada se planira sledeca prodaja razgovaras sa dizajnerima proizvoda i predlazes im sta da urade u dizajnu kako bi se proizvod bolje prodavao. Naravno uz sve ovo naucices i da vodis i pratis racunovodstvene i druge izvestaje, mere koje drzava sprovodi a tebi uticu na poslovanje, kako da se ponasas sa imovinom kapitala i u kom periodu tj. naucices kako spoljno okruzenje utice na tebe i kako trebas da se ponasas u takvim uslovima. Ovo je skraceno, naravno da ces nauciti i jos dosta toga, a kako je marketing i moj izbor, toplo bih ti preporucio, ali na fakultetu je svaki smer odlican, i sve zavisi od tvoj licnih preferencija, zato nemoj zuriti, razmisli dobro, ali je jedno sigurno - bilo sta da upises na nasem fakultetu neces se pokajati, niti ce ti hvaliti znanja i umeca kad zavrsis. Sad je sve na tebi, pogledaj na sajtu fakulteta novi nastavni program, uporedi smerove prema ispitima koji se nalaze na njima, a ukoliko bi jos nesto zeleo da saznas slobodno pitaj, pomocicu ti. Pozdrav